Jei pabandytumėte įsivaizduoti tradicinę anglišką svetainę, kokias kėdes joje statytumėte? Greičiausiai čia atsirastų keli minkšti krėslai su aukštais sparnuotais atlošais. Tokias kėdes britai (ypač anglai) naudoja nuo 17 amžiaus pradžios. Bet kam joms tie sparnai?

Taip atrodo sparnuota kėdė – jos atlošo šonuose matote išsikišimus, kurie pridengtų sėdinčiojo kaklą bei veidą. (Visitor7, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)

Pasaulyje yra nesuskaičiuojama daugybė skirtingų kėdžių dizainų, tačiau kai kurie sėdimi baldai su laiku beveik nesikeičia ir tampa tradiciniais. Pavyzdžiui, ar žinote, kodėl kino režisieriai dažnai įsitaiso tose tradicinėse sulankstomose kėdėse?

Angliški sparnuoti krėslai (Wing chair) yra šimtmečius skaičiuojantis išradimas, kurio autorystė nėra žinoma. Apie kokius sparnus kalbame? Krėslas įprastai turi sėdynę, atlošą ir porankius. Šį dizainą galima patobulinti pridedant kokias nors įmantrias kojas, išryškintą rėmą, atlošo reguliavimo mechanizmą, bet pats pagrindas yra būtent toks. Tuo tarpu tradiciniai angliški krėslai turi sparnus – papildomus išsikišimus aukščiau atlošo šonuose, tarsi pridengiančius sėdinčiojo kaklą ir galvą.

Prabangus raudonos odos krėslas. (Booby05, Wikimedia(CC BY-SA 4.0)

Nors atrodo klasiškai, tie atlošo sparnai atlieka ne dekoratyvinę, o praktinę funkciją. Tradicinis svetainės interjeras turi dėmesio centrą – židinį. Būtent aplink jį šaltuoju metų laiku susėdę žmonės leisdavo vakarus. Toks aukštas sparnuotas atlošas padeda šilumai apgobti sėdėtojo veidą ir kaklą. Kai židinys nėra kūrenamas, tie sparnai apsaugo žmogų nuo skersvėjo. Trumpai tariant, tradicinis angliškas sparnuotas krėslas padeda palaikyti jaukią temperatūrą aplink mažiausiai rūbais pridengtas kūno dalis. Be to, tas papildomas paviršius gali tarnauti ir kaip atrama, leidžianti pakeisti poziciją kai sėdima ilgesnį laiką. Nesunku įsivaizduoti, kad parėmus galvą į tokį sparną galima ir nusnūsti.

Nors sparnuotas krėslas buvo sukurtas dar 17 amžiaus pradžioje, šis dizainas labai išpopuliarėjo tik 18 amžiuje. Netrukus tokie krėslai paplito ir JAV bei kitose šalyse. Pats sparnuoto krėslo dizaino pagrindas su laiku pasikeitė nedaug, nors pasitaiko įvairių interpretacijų. Kartais tie sparnai elegantiška kreive įsilieja į porankius, o kartais yra visiškai atskiri, griežtas formas turintys dizaino elementai. Aišku, dabar tie sparnai dažniausiai nebėra tokie dideli, nes modernios vėdinimo ir šildymo sistemos būtinybę slėptis nuo skersvėjų praktiškai pašalino. Priklausomai nuo baldų išdėstymo, tokie krėslai gali trukdyti palaikyti pokalbį. 

Moderni sparnuotos angliškos kėdės interpretacija. (Pressattomdixon, Wikimedia(CC BY-SA 3.0)

Kartais panašius sparnus turi ir verslo klasės sėdynės lėktuvuose ar traukiniuose. Ten šios detalės tarnauja kaip papildomos atramos norintiems pailsėti ir suteikia bent šiek tiek privatumo. Panašiai atrodo ir kai kurie specialiai audiofilams skirti krėslai – sakoma, kad galvą supanti kreivė koncentruoja garsą.

PALIKTI ATSILIEPIMĄ

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia