1983-ųjų „Kalėdų pasaka“ (Christmas Story) yra vienas iš geriausių visų laikų kalėdinių filmų. Iš pat pradžių jis nesulaukė tokio pripažinimo, nes kadaise šventiniai filmai nebuvo tokie populiarūs. Tačiau dabar „Kalėdų pasaka“ prisimenama kasmet. Kaip ir dovana, kurios Ralfis taip prašė.

Ar žinote, kad Flexible Flyer rogutės prieš šimtą metų buvo geidžiamiausia vaikų Kalėdų dovana? O kiek elnių iš tikrųjų tempia Kalėdų Senelio roges?

„Kalėdų pasaka“ yra tarsi filmas-vaikystės prisiminimas. Nors jis pasirodė 1983 metais, pagrindinis veiksmas vyksta 4-ojo dešimtmečio pabaigoje arba 5-ojo pradžioje. Šio filmo kūrėjai tyčia neatskleidė, kokie laikai vaizduojami, bet daugelis sutinka, kad tikriausiai 1940-ieji. Prisimindami savo vaikystę jūs irgi neatsimenate, kurie įvykiai įvyko kuriais metais, tiesa? Būtent dėl to filmo kūrėjai nepasodino šios istorijos konkrečiame laike.

Namas iš 1983-iųjų filmo „Kalėdų pasaka“.(Erik Drost, Wikimedia (CC BY 2.0)

Atpasakoti „Kalėdų pasakos“ siužetą reikštų sugadinti žiūrėjimo malonumą. Tai tikrai nėra šio straipsnio tikslas. Bet kelias detales verta paminėti. Pagrindinis šio filmo herojus ir pasakotojas yra Ralphie Parkeris, 9 metų berniukas. Jis susiduria su įprastais vaikystės iššūkiais ir savaip mato pasaulį. Jo svajonė – pneumatinis šautuvas Daisy Red Ryder BB Gun, šaudantis mažyčiais plieniniais šratais. Ralfis jį apžiūrinėja parduotuvės vitrinoje, svajoja apie jį, įsivaizduoja save su tuo ginklu įvairiuose scenarijuose. Tačiau vos tik užsiminęs apie savo svajonių dovaną Ralfis visada sulaukia to paties atsakymo – „išsimuši akį“.

Ar Ralfis galiausiai gavo savo išsvajotą šautuvą? Turėsite pažiūrėti filmą, kad sužinotumėte. Ir žiūrėdami jį galvokite apie savo santykį su tėvais, kai buvote maži. Ir kiek daug jums reiškė maži dalykai. Tačiau galiu pasakyti, kad tas šautuvas nebuvo sugalvotas specialiai šiam filmui.

Red Ryder BB Gun

Daisy kompanijos Mičigane gaminamas Red Ryder BB Gun buvo ir yra tikras produktas. Tai – tikras mažyčiais šratais šaudantis pneumatinis šautuvas, pavadintas populiaraus komiksų kaubojaus garbei. Red Ryder BB Gun buvo pristatytas 1940-ųjų pavasarį ir yra gaminamas iki šiol.

Red Ryder BB Gun buvo sukurtas taip, kad primintų tikrą Winchester šautuvą, dažnai matomą vesternuose. 90 cm ilgio šautuvas turi gana paprastą mechanizmą. Jame telpa 650 šratų, jis užtaisomas lenkiant rankenėlė, sujungtą su nuleistuką saugančiu žiedu – toks mechanizmas anksčiau šautuvuose, įskaitant Winchester, buvo gana dažnas. Red Ryder BB Gun yra lygiavamzdis, palyginti silpnas ir turi labai paprastus taikiklius, todėl netinka taiklumo ugdymui, nors anksčiau ir buvo komplektuojamas su popieriniais taikiniais. Nors buvo sakoma, kad jis gali šaudyti net 180 metrų atstumu, realistiškai nebuvo prasmės statyti taikinį toliau nei už 5-10 metrų. Red Ryder BB Gun buvo sukurtas kaip žaislas komiksų ir vesternų mėgėjams. Tokiems, matyt, kaip Ralfis.

1948-ųjų Red Ryder BB Gun reklama. (Wikimedia)

Tik tikrasis Red Ryder BB Gun skiriasi nuo to, kuris buvo pavaizduotas filme. Vardindamas Red Ryder BB Gun privalumu Ralfis sakė, kad jame telpa 200 šratų, jis turi buožėje integruotą kompasą ir saulės laikrodį. Red Ryder BB Gun yra daug paprastesnis ir šių privalumų neturi. Niekada neturėjo. Kodėl filmo kūrėjai sugalvojo pakeisti šias detales? Čia ir yra geriausia dalis – jie nieko nesugalvojo, nemelavo ir nebandė išrasti neegzistuojančios Red Ryder BB Gun versijos. Tai ne ta pati istorija, kokią turi Eleanora iš „Dingti per 60 sekundžių“.

Filmas „Kalėdų pasaka“ buvo sukurtas pagal komiko, istorijų pasakotojo Jeano Shepherdo 1966-ųjų knygą „In God We Trust: All Others Pay Cash“. Ta knyga yra pilna tikrų Shepherdo vaikystės prisiminimų, bet yra perpinta pagražinimų, lyrinių nukrypimų ir tiesiog grožinių tekstų. Dalis tų tekstų prieš tai buvo publikuoti „Playboy“ – žurnale, kurį žmonės pirko tik dėl straipsnių ir nieko daugiau. Jeanas Shepherdas, beje, filme vaidina suaugusį Ralfį.

„Išsišausi akį“ – atsakymas į Ralfio prašymą. (Lorie Shaull, Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Kodėl Shepherdas pakeitė Red Ryder BB Gun? Nepakeitė – jis taip jį prisiminė. Kataloguose buvo įvairių žaislų ir ginklų. Jo susikurtas įvaizdis buvo kelių šautuvų mišinys. Daisy kompanija, gaminusi Red Ryder BB Gun, gamino ir kitą modelį su kompasu ir saulės laikrodžiu.

Nes ne ginklas, ne dovana buvo „Kalėdų pasakos“ esmė. O tai, kaip lengvai, bet kartu ir reikšmingai ir svarbiai keitėsi berniuko pasaulis, jo turimas tėvo asmenybės suvokimas, Kalėdų prasmė. Didelė dalis jūsų vaikystės prisiminimų irgi yra netikslūs, bet ar tai svarbu? Svarbu, jei laikote save istoriniu šaltiniu, archyvu. Bet realistiškai tie prisiminimai yra ne detalės, o išmoktos pamokos.

PALIKTI ATSILIEPIMĄ

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia